ΑΡΘΡΑ


Ανάλυση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους βοσκοτόπους»

Σεπτέμβριος 2013
Γιάννης Φλωρίδης

      Θα προσπαθήσω να γίνει κατανοητό απ όλους και όχι μόνο από τους ειδικούς το τι πραγματικά συμβαίνει με τους βοσκοτόπους της χώρας. Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης βοσκοτόπων και πόσο αυτό θα επηρεάσει την κτηνοτροφία του κάθε Νομού . Είναι μια μελέτη και έρευνα με βάση τα στοιχεία με τα οποία σχεδιάσθηκε  επιπόλαια η ταφόπλακα της κτηνοτροφίας στην χώρα μας.
       Περιέπεσαν στα χέρια μας τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αυτά καταστρώθηκε το περιβόητο «Εθνικό σχέδιο δράσης βοσκών». Με περισσή σπουδή επεξεργαστήκαμε αυτά τα στοιχεία, τα συγκρίναμε με στατιστικά στοιχεία άλλων υπηρεσιών, τα αναλύσαμε σε βάθος καιθεωρήσαμε χρέος μας προς τους κτηνοτρόφους της χώρα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό την σωστή ενημέρωση τους. 


Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013

Γιάννης Φλωρίδης
Φλεβάρης 2012
                 Χρειάστηκαν τόνοι μελάνης και χαρτιού, διαβούλευση ετών, συζητήσεις επί των συζητήσεων, εκατοντάδες προτάσεις από φορείς της Ευρώπης μέχρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει στην έκδοση Κανονισμού για την Αγροτική Οικονομία της Ευρώπης μετά το 2013Όλη η δημοσίευση. 







Πειραματόζωα στην κρίση.
Γιάννης Φλωρίδης



Νέες καλλιέργειες σαν τεράστιες ευκαιρίες μέσα στην κρίση προσπαθούν να πλασάρουν αετονύχηδες και λαμόγια  στους αγρότες, προτρέποντας τους να σπείρουν, να φυτεύσουν, να επενδύσουν, σε διάφορες τάχα καλλιέργειες που θα τους κάνουν πλούσιους σε μια νύκτα. Έχουν στρατολογήσει έντυπα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιωτικά και κρατικά, ειδικούς του κ..ου και με μαζικές εκστρατείες πλύσης εγκεφάλων προσπαθούν να πείσουν ότι κάποιοι που επένδυσαν στις καλλιέργειες αυτές έχουν κερδίσει τζόκερ.


Οι προοπτικές της ελαιοκαλλιέργειας



     

Συμπεράσματα μελέτης  για την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας για τα επόμενα χρόνια. (Έρευνα-Σύνταξη: Δρ Δαγκαλίδης Αθανάσιος) Νοέμβριος 2011 

Προοπτικές του κλάδου


Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου δεν είναι ιδιαίτερα θετικές λόγω κυρίως των επιπτώσεων που έχει η εντεινόμενη οικονομική κρίση στην εσωτερική κατανάλωση και της αρνητικής πορείας των τιμών στις διεθνείς αγορές.. Οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές όμως είναι εξαιρετικά θετικές λόγω της υψηλής ποιότητας του Ελληνικού ελαιολάδου, των δυνατοτήτων ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών, της αξιοποίησης νέων αποδοτικότερων μεθόδων ελαιοπαραγωγής σε εύφορες περιοχές στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τους και κυρίως λόγω της ποιοτικής μεταστροφής της κατανάλωσης που παρατηρείται στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Οι προοπτικές της ζήτησης είναι εξαιρετικές κυρίως στις αγορές των παραδοσιακών εισαγωγικών αγορών όπου παρατηρείται στροφή στην ποιότητα και αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου λόγω της αναγνώρισης των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής. Θετικές προοπτικές υπάρχουν επίσης και σε πολλές αναδυόμενες αγορές, όπου τα εύπορα τμήματα του πληθυσμού αναπτύσσουν πλέον εκλεπτισμένα και υγιεινά μοντέλα διατροφής. 




Κλάδεμα ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας.


        
Η Κρίση μας έκανε σοφότερους, μας έκανε να ξαναδούμε γύρω μας τους φυσικούς πόρους που έχουμε άφθονους στις εκμεταλλεύσεις μας και τους αφήνουμε να πηγαίνουν ανεκμετάλλευτοι. Σεβαστές πηγές ενεργείας αντί να τις χρησιμοποιούμε προς όφελος της τσέπης μας τις αφήνουμε να παν χαμένες.