Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κλάδεμα ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας.

         Η Κρίση μας έκανε σοφότερους, μας έκανε να ξαναδούμε γύρω μας τους φυσικούς πόρους που έχουμε άφθονους στις εκμεταλλεύσεις μας και τους αφήνουμε να πηγαίνουν ανεκμετάλλευτοι. Σεβαστές πηγές ενεργείας αντί να τις χρησιμοποιούμε προς όφελος της τσέπης μας τις αφήνουμε να παν χαμένες. 



  


           Τεράστια ενεργειακή πηγή από τα κλαδέματα των ελαιώνων και τα υπολείμματα των καλλιεργειών μας, με μικρό κόστος μπορεί να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα θέρμανσης των κατοικιών μας. Αν αναλογιστούμε πόσο κακό κάνουμε στην τσέπη μας , στην εθνική οικονομία , στη φύση, καταναλώνοντας πετρέλαιο για να θερμάνουμε τα σπίτια μας, ήρθε ο καιρός να στραφούμε να αξιοποιήσουμε τις δίκες μας φυσικές πηγές ενεργείας.

Η φυτική βιομάζα είναι τα υπολείμματα των φυτικών οργανισμών που ο κύκλος ζωής τους έχει τελειώσει. Τα πλεονεκτήματα της βιομάζας είναι σημαντικά.

  •  Έχουν ελάχιστη έως μηδενική εκπομπή ρύπων κυρίως (CO2) που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  •  Ελαχιστοποιούν επίσης τις εκπομπές άλλων ρύπων όπως (NOx, Sox) οι οποίοι ευθύνονται για βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.
  •  Υπάρχει άφθονη και ανέξοδη στις εκμεταλλεύσεις μας.



     Η απ’ευθείας καύση της βιομάζας για παραγωγή θερμότητας, είναι ο απλούστερος τρόπος για την ενεργειακή αξιοποίησή της. Οι περισσότερες μορφές βιομάζας συνίστανται από τρεις σύνθετες χημικές ενώσεις : κυτταρίνες, ημικυτταρίνες και λιγνίνες. Περιέχουν νερό, μικρές ποσότητες ρητινών και άλατα. Η τυπική σύνθεση της βιομάζας είναι 50% άνθρακας,43% οξυγόνο.



Η θερμική δύναμη διαφόρων ειδών βιομάζας.


      Ένα δένδρο ελιάς δίνει περίπου 30 κιλά κλαδευτικών υπολειμμάτων σε κάθε κλάδεμα. Παραγωγός που έχει 600 ελαιόδεντρα και τα κλαδεύει περιοδικά σε 3 χρόνια μόνο από τα κλαδέματα συγκεντρώνει βιομάζα 18 τον. την τριετία. Αφαιρώντας 30 % περίπου υγρασία που περιέχουν, έχει καθαρή καύσιμη βιομάζα 12,5 τον. την τριετία.

 Οι ανάγκες μια κατοικία 120 τμ (λέβητας 40.000 Kcal/h(46.51KW),απόδοσης 0,76%  για λειτουργιά εκατό (100)  ημερών, 7 ώρες την ημέρα .)   σε καύσιμη βιομάζα,  δεν ξεπερνούν τους 5 τον. το χρόνο.  Άρα μόνο από τα κλάδεμα του ελαιώνα εξασφαλίζουμε τα καύσιμα θέρμανσης μιας κατοικίας για όλη την χρόνια.
       Σήμερα αντί να εκμεταλλευόμαστε την ενέργεια αυτή και να εξασφαλίζουμε ανέξοδα την ζεστασιά μας το χειμώνα, αντίθετα  πληρώνουμε μεροκάματα για να απαλλαγούμε απ αυτά.

Τι χρειαζόμαστε  σε εξοπλισμό για να μετατρέψουμε τα κλαδιά σε καύσιμη ύλη.


1.  Για να επιτύχουμε μεγαλύτερο βαθμών απόδοσης στη καύση απαιτείται ο τεμαχισμός της βιομάζας σε μικρά κομμάτια για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συσκευές καύσης. Με έναν βιοθρυμματιστή –τεμαχιστή μέσης δυναμικότητας και χαμηλής αξίας μπορούμε να τεμαχίσουμε στο χωράφι όλα τα υπολείμματα του κλαδέματος.




 

2. Όταν η βιομάζα βρίσκεται υπό μορφή πολύ μικρών κόκκων πρέπει να μετατραπεί σε μπρικέτες (PELLET). Η μηχανή pellet παράγει μπρικέτες με συμπίεση μεγέθους 6 mm συνήθως. Μια μέση μηχανή συμπίεσης έχει φτηνό κόστος και μεγάλη απόδοση σε παραγωγή.


3. Τα pellets με κατάλληλο λέβητα καυστήρα που είναι η σοβαρότερη επένδυση σε όλο το σύστημα παράγει ενέργεια (ζεστό νερό για καλοριφέρ) με μεγάλη απόδοση μέχρι και 96%. Η τεχνολογία των καυστήρων αυτών έχει κάνει άλματα. Υπάρχουν στην αγορά αυτόματα μηχανήματα αυτοκαθαριζόμενα με αισθητήρες λάμδα, για τέλια καύση και με αυτόματη τροφοδότηση. 



 
     

    Με μια μικρή δαπάνη αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίζουμε ανέξοδη θέρμανση, φιλική προς το περιβάλλον και επιτυχαίνουμε απόσβεση της επένδυσης σε λίγα χρόνια. Αν αναλογιστούμε πόσα ξοδεύουμε σε πετρέλαιο το χρόνο για θέρμανση, είναι αδιανόητο να μην προχωρήσουμε να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία αυτή.

Παράλληλα από τα υπολείμματα των καλλιεργειών φύλλα και εδαφική βλάστηση με τον βιοθρυμματιστή και με κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας πλούσια οργανική υλη (compost), για ανέξοδη και βιολογική λίπανση των χωραφιών μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου